Činoherný súbor DAD uviedol celoslovenskú premiéru inscenácie Orchester Titanik

27.12.2004 Celý región

Celoslovenskú premiéru inscenácie pod názvom Orchester Titanik uviedol 17. decembra činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Dramatická ...
Celoslovenskú premiéru inscenácie pod názvom Orchester Titanik uviedol 17. decembra činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Dramatická predloha je z pera súčasného bulharského autora Christa Bojčeva a predstavenie režijne naštudoval hosťujúci Jozef Ciller.

Režisér vyzdvihol mnohovrstevnosť textu. \"Obsahuje veľa tém a veľa podtém a myslím si, že v dnešnej dobe, keď začína život kĺzať po povrchu je dôležité, aby občas takéto texty zas vrátili človeka na zem, ale vrátili ho nohami na zem, ale očami a hlavou, aby sa pozeral trošku vyššie, \" povedal. Podľa neho text je zmes autorských prístupov Samuela Becketa a Slawomira Mrožka, zakladateľov absurdného divadla, postavená Bojčevom na využití posolstva Heglovej filozofie.
Inscenácia má i napriek tomu klasickú výstavbu príbehu skupiny bezdomovcov hľadajúcich svoje šťastie na zemi. Bojčev, ktorý kandidoval aj na bulharského prezidenta, textom ponúka \"plnokrvné divadlo\".
Ciller je jeden z najuznávanejších súčasných slovenských scénografov. Na svojom konte má asi 400 scénických výprav k inscenáciám v divadlách v SR a v zahraničí, šesť z nich doteraz pripravil v DAD-e. Táto premiéra bola však preň režijným debutom. Rozhodol sa ho absolvovať v DAD-e, lebo pozná kvality hereckého súboru činohry DAD. \"Sú skvelé a ide o súbor, ktorý nemá v istom zmysle obdobu v slovenských pomeroch, lebo ľudské a herecké je v ňom naprosto totožné, \" konštatoval. Naznačil, že ak by dostal ponuku režírovať v Slovenskom národnom divadle, tak by ju odmietol. Musel by tam byť vo vzťahu k hercom diplomatom.
Päť postáv v hre stvárňujú Jozef Tkáč, Sergej Hudák, Eugen Libezňuk, Vasil Rusiňák a Svetlana Škovranová.
Premiéra hry je 319. v 59. sezóne činoherného súboru DAD-u. V tomto kalendárnom roku uviedol dovedna štyri nové tituly. Inscenácie Hamleta a na motívy Cervantesovho románu o donovi Quijotovi sú prvé dva diely trilógie dramaturga DAD Vasila Turka. V roku 2005 ju má uzavrieť naštudovanie dramatizácie Dostojevského románu Idiot o kniežaťu Myškinovi.
(jj)
 

Vyberte región

mark